RESEPI MEE CELUP

Mee Celup



Bahan-bahan:

✔mee kuning - dibasuh bersih-bersih sejat air

Bahan-bahan kuah:

✔3liter air
✔Ayam - diambik bahagian tulang-tulang untuk rebusan
✔Isi ayam bahagian dada - direbus dan dicarik-carik
✔Halia 2inci - diketuk-ketuk
✔Karot 1batang
✔Ubi kentang 2bji
✔Bwang putih 2ulas - diketuk
✔Akar daun sup dan daun bawang dipotong dalam 2inci dari akar bersama batang
✔Satu sudu besar minyak bawang putih
✔Serai 1 batang
✔2 sudu rempah sup
✔Kicap manis
✔Secukup rasa maggi 1sudu besar
✔Pati bilis maggi 1 sudu teh
✔Serbuk kiub ayam maggi 1sudu besar
✔Garam secukupnya
✔Gula secukupnya

Cara-cara penyediaannya:

1. Satukan semua bahan-bahan dalam periuk. Rebus biar betul-betul menggelegak angkat isi ayam dahulu.

2. Kuah biarkn menggelegak lama. Rasakn dengan betul-betul perasa secukupnya.

Bahan-bahan sampingan:

✔Bawang goreng
✔Air lada - kisar cabai, bawang putih 1 ulas, cuka, garam dan gula
✔Lada jeruk - cuka ,lada besar hijau siam, garam dan gula
✔Lobak asin jeruk
✔Kacang tanah tumbuk
✔Lada sulah
✔Cili flakes
✔Bawang putih jeruk - diambil airnya sedikit dan air suam. Kisar pekat jangan cair
✔Ikan bilis goreng rangup
✔Isi ayam - yang dah dicarik-carik
✔Minyak bawang putih

Cara-cara membuat minyak bawang putih :

1. 2 labu bawang putih basuh bersih-bersih bersama kulit. Tumbuk separuh lumat, panaskn minyak 2 mangkuk, tumis jangan sampai garing dan bau wangi. Bila bawang dah kekuningan matikn api.

Bahan-bahan sayur:

✔Daun sup dan daun bawang
✔Taugeh
✔Sawi - dipotong halus
✔Kangkung - dipotong halus

Cara-cara penyediaannya:

1. Letak mee dalam mangkuk.

2. Masukkan bahan-bahan sampingan.

3. Masukkan sayur.

4. Masukkan kuahnya panas-panas.

Selamat mencuba...

Comments