Sate Lembu atau Ayam |
Bahan-bahan:
✔1 kg daging lembu/isi ayam
✔300-400 gram gula pasir
✔1 sudu makan garam
Bahan-bahan rempah dikisar halus:
✔5 batang serai
✔1/2 inci lengkuas
✔1/2 inci halia
✔1 sudu makan ketumbar
✔1 sudu makan jintan manis
✔2 sudu makan serbuk kunyit
Cara-cara penyediaannya:
1. Potong dadu/nipis daging, rendamkan dalam air sekurang-kurangnya setengah jam. Toskan daging yang direndam kemudian gaulkan rata bersama gula pasir, perapkannya setengah jam.
2. Pastikan dikisar halus bahan rempah dan gaulkan bersama daging yang telah diperap bersama gula tadi, tambah garam dan gaulkan rata. Perapkan lagi sekurang-kurangnya satu jam.
3. Cucuk daging dengan lidi buluh dan sedia untuk dibakar guna arang.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment