![]() |
Udang Harimau Goreng Daun Kari |
Bahan-bahan:
✔750gm udang harimau size sederhana/besar
✔2 biji bawang besar - dihiris bulat
✔3 sudu besar bawang - dikisar
✔4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
✔1.5 cm halia segar - ditumbuk halus
✔4 sudu besar cili kisar
✔2 tangkai daun kari
✔1/2 teh serbuk kunyit
✔1 batang serai yang - dititik
✔1 kuib knorr ikan bilis
✔Garam dan gula secukup rasa
✔2 sudu besar mentega
✔Minyak masak untuk menumis
✔1 biji buah tomato - dihiris sebagai ulam
✔Sedikit daun kari - digoreng ranggup untuk taburan
Cara-cara penyediaannya:
1. Panaskan kuali, letakan mentega, biarkan ia cair, tuangkan minyak sedikit.
2. Kemudian letakan sebatang serai, bawang putih dan halia yang ditumbuk halus, biar aroma nya bangkit, letakan cili dan bawang kisar dan 1 kuib knorr ikan bilis, gaulkan hingga sebati.
3. Bila kuah mula mendidih masukan udang dan daun kari.
4. Gaulkan udangnya bersama kuahnya supaya udangnya resap dan sebati.
5. Angkat sudah udang nya masak. Sajikan panas-panas bersama nasi putih.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment