RESEPI BUBUR LAMBOK

Bubur Lambok

Bahan-bahan:

✔2 cawan beras - dicuci bersih
✔1 kotak santan/ 1 biji kelapa
✔1 cawan daging - dicincang kecil
✔3 ulas bawang merah - dhiris nipis
✔2 ulas bawang putih - dihiris nipis
✔1 btang serai - dititik
✔1 sup bonjot
✔Sedikit udang kering - dicuci dan ditapis bersih
✔Sedikit halia - dimayang
✔Sedikit serbuk lada hitam
✔Sedikit minyak - untuk menumis
✔Sedikit garam
✔Sedikit ajinamoto
✔Bunga lawang, kayu manis, cengkih
✔Daun bawang
✔Daun sup
✔Bawang goreng
✔Air scukupnya

Cara-cara penyediaannya:

1. Satukan beras, air, santan separuh dulu dan udang kering didalam periuk nasi. Ketepikan dahulu.

2. Panaskn kuali, tuang sdikit minyak tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, daging, sup bonjot, bunga lawang, kayu manis, cengkih dan serai. Tumis sampai naik bau.

3. Kemudian tuangkan bahan tumis tadi ke dalam periuk nasi. Masukan garam, ajinamoto, serbuk lada hitam. Gaul sebati. Masak sampai nasi hancur dan menjadi bubur.

4. Setelah itu tuangkan lebihan santan tadi. Gaul dan sebatikan rasa, tunggu didih dan siap.

5. Hiaskan dengsn hiriskan daun bawang, daun sup dan bawang goreng.

Selamat mencuba...

Comments