RESEPI KARI KETAM

Kari Ketam

Bahan-bahan:

✔4-5 ekor ketam - dibersihkan

Bahan-bahan A dikisar/ditumbuk lumat:

✔8-10 ulas bawang putih
✔3 inci halia

Bahan-bahan B:

✔1 biji bawang besar - dihiris
✔4 tangkai daun kari
✔1 batang kayu manis
✔3-4 kuntum bunga lawang
✔2 helai daun pandan - disimpul

Bahan-bahan C:

✔8 sudu besar serbuk kari udang/ketam
✔1/2 sudu kecil serbuk kunyit
✔Sedikit serbuk cili - ikut tahap kepedasan masing-masing
✔1 sudu kecil serbuk jintan putih
✔1 sudu kecil serbuk jintan manis

*Disatukan dengan sedikit air untuk dijadikan pes

Bahan-bahan lain:

✔Garam dan gula
✔Santan secukupnya
✔Cili hijau - dibelah dua
✔Tomato - dibelah empat

Cara membuatnya:

1. Tumis bahan A sehingga naik bau. Kemudian masukkan bahan B. Tumis sehingga daun kari garing. Masukkan bahan C dan tumis sehingga pecah minyak.

2. Kemudian masukkan ketam, sedikit air dan santan secukupnya. Biarkan mendidih sehingga ketam masak sepenuhnya. Akhir sekali masukkan tomato dan cili hijau. Perasakan secukupnya dengan garam.

3. Masak seketika lebih kurang 3-4 minit dan tutup api.

Selamat mencuba...

Comments