RESEPI NASI BERIANI GAM

Nasi Beriani Gam

Bahan-bahan:

✔125ml minyak sapi
✔4 biji buah pelaga
✔6 kuntum bunga cengkih
✔2 kuntum bunga lawang
✔1 biji bawang besar - dicincang
✔10 biji bawang merah - dicincang
✔4 ulas bawang putih - dihiris
✔1 inci halia - dihiris
✔2 batang serai  -diketuk
✔2 helai daun pandan disimpul
✔250gm kismis
✔2 biji tomato - dicincang kasar
✔750ml stok ayam
✔250ml susu sejat
✔1 sudu saffron
✔1 sudu besar daun pudina
✔1 kg beras basmati
✔4 sudu besar air mawar
✔Bawang goreng untuk hiasan
✔Garam secukup rasa

Cara-cara penyediaannya:

1. Basuh beras hingga bersih dan masukkan dalam periuk nasi. Buat 3 1/2 pot beras.

2. Panaskan minyak sapi dan tumis rempah 4 sekawan sekejap dan masukkan bawang, halia, serai, daun pandan dan biar layu. Lepas tu masukkan tomato biar lebih kurang 10 minit.

3. Masukkan kiub pati ayam dan tambah air serta susu. Air tu ikut berapa banyak nasilah. Biarkan mendidih. Tambah garam. Lepas tu tuang ke dalam periuk nasi yang ada beras tadi. Masaklah nasi seperti biasa.

4. Lepas tu, bila dah masak buat lubang-lubang kecil kat nasi dan tuang sedikit pewarna. Lepas tu bolehlah digemburkan nasi itu. Okay siap.

Selamat mencuba...

Comments