RESEPI NASI DAGANG

Nasi Dagang

Bahan-bahan:

✔1 kg beras nasi dagang
✔1 cawan beras pulut
✔4 biji bawang merah - dihiris
✔3 ulas bawang putih - dihiris
✔11/2 inci halia - dihiris panjang-panjang
✔1 sudu besar rata halba
✔Santan pekat 2 cawan - dimasak bersama sedikit garam
✔Santan cair 2 cawan

Cara-cara penyediaannya:

1. Satukan kedua - dua beras, rendam lebih kurang 2 - 3 jam. Toskan.

2. Hiriskan bawang merah, bawang putih dan halia.

3. Masukkan beras tadi ke dalam periuk nasi dan curahkan santan tadi serta bahan-bahan hirisan dan gaulkan sehingga benar - benar sebati.

4. Apabila sudah masak gaul sebati nasi dagang itu tadi.

5. Sedia dinikmati bersama dengan gulai ikan tongkol.


Bahan-bahan gulai ikan tongkol:

✔1 kg ikan tongkol - disiang dan dibasuh bersih
✔2-3 ulas asam keping
✔4 ulas bawang merah
✔2-3 ulas bawang putih
✔4-5 biji cili padi akar
✔3 cm lengkuas - dihiris
✔2 sudu kecil serbuk kunyit
✔3 sudu makan cili giling
✔1 biji kelapa
✔1 batang timun - dipotong serong
✔2 sudu serbuk kari ikan
✔2 sudu serbuk kari daging
✔1 sudu serbuk jintan putih - digaul rata
✔1 sudu serbuk jintan manis - digaul rata
✔1/2 sudu serbuk lada hitam - digaul rata
✔Garam secukup rasa

Cara-cara penyediaannya:

1. Ikan tongkol dipotong kepada ketulan-ketulan sederhana besar, untuk menghilangkan hanyir ikan tongkol direbus bersama asam keping dan biar seketika

2. Racit halus bawang merah, bawang putih, lengkuas, serbuk kunyit. Masukkan bahan-bahan yang telah diracit kedalam mangkuk dan gaul rata bersama rempah-rempahnya

3. Kemudian masukkan bawang yang siap digaul tadi, garam dan tumiskan hingga naik bau.

4. Masukkan sedikit santan cair dan kacau rata.

5. Kemudian masukkan santan dan cili giling. Panaskan periuk menggunakan api sederhana. Masukkan timun.

6. Kemudian, masukkan ikan tongkol rebus tadi bersama ikan kering. Masukkan pula cili api akar.

7. Kacau perlahan-lahan jangan biar pecah minyak dan biarkan sampai mendidih.

8. Hidangkan bersama-sama nasi dagang.

Bahan-bahan acar timun:

✔2 biji timun
✔1 biji lobak merah
✔1 biji bawang besar - dihiris
✔3 sudu besar gula
✔1 sudu kecil garam atau secukup rasa
✔Sedikit cuka

Cara-cara penyediaannya:

1. Cuci timun dan carot diracit halus memanjang.

2. Gaul bersama bawang besar, cili, gula, garam dan cuka sehingga rata. Pastikan secukup rasa dan biarkan selama 15 minit sebelum dihidangkan.

Selamat mencuba...

Comments