Nasi Tumpang |
Bahan-bahan:
✔Beras
✔Ikan kembung
✔Bawang merah
✔Bawang putih
✔Lengkuas
✔Ketumbar
✔Kunyit/serbuk kunyit
✔Cili kering
✔Santan
✔Gula melaka/manisan
✔Garam
✔Asam keping
✔Serunding daging/ikan
✔Telur
✔Udang - jika ingin dimasukkan sebagai sambal
✔Daun pisang
Bahan-bahan gulai ikan:
✔1/2kg Ikan Kembung/Selar - direbus dengan sedikit garam dan asam keping
Bahan-bahan kuah gulai:
✔10 ulas bawang merah
✔1 inci lengkuas
✔2 ulas bawang putih
✔1 sudu teh Ketumbar
✔1 inci kunyit/1 sudu serbuk kunyit
✔5 tangkai cili kering - dikisar halus
✔250gm santan
✔Gula melaka/manisan
✔Garam
✔Asam keping
Cara-cara penyediaannya:
1. Untuk nak buat gulai udang resipinya sama, cuma letak lebih sikit gula melaka/manisan tu. Kalau gulai udang kena manis sikit.
2. Bila gulai dah hampir masak, boleh letak cili merah/cili hijau untuk ambik bau wangi dia.
3. Untuk nasi dia sukatan dan cara buat tu lebih kurang nasi impit, cuma kena kacau lebih sikit sampai nasi betul-betul kering dan tidak berbiji-biji.
4. Cara nak bungkus daun pisang dilayur atas api dan dikelongsor macam mamak jual kacang.
5. Cara lapisan:
Lapisan 1 : Nasi
Lapisan 2 : Serunding daging/ikan
Lapisan 3 : Nasi
Lapisan 4 : Lauk gulai ikan/udang
Lapisan 5 : Nasi
Lapisan 6 : Telur dadar
Lapisan 7 : Nasi
6. Masa masukkan nasi tu, kenalah tekan-tekan sikit biar jadi padat.
Selamat mencuba...
Comments
Post a Comment