RESEPI DAGING MASAK KICAP

Daging Masak Kicap

Bahan-bahan:

✔1/2-1 kilo daging - dibersihkan dan dipotong kiub
✔2 sudu besar kicap pekat
✔3 sudu besar kicap masin
✔2 sudu besar kerisik
✔Rempah 4 sekawan
✔3 sudu besar minyak masak
✔1/2 sudu besar asam jawa
✔Garam
✔Gula
✔Air secukupnya

Bahan-bahan kisar:

✔8 biji bawang merah
✔4 ulas bawang putih
✔1 batang serai
✔2 biji buah keras
✔1 sudu besar serbuk lada hitam
✔1 sudu besar cili kisar
✔1 inci lengkuas
✔1 inci halia

Bahan-bahan hiasan:

✔Cili merah
✔Daun bawang

Cara-cara penyediaannya:

1. Perap daging dengan satu sudu besar bahan-bahan kisar, 1/2 sudu serbuk lada hitam dan satu sudu besar kicap pekat dalam 1 jam atau perap semalaman.

2. Panaskan minyak. Tumis rempah 4 sekawan dengan api perlahan. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar serta lada hitam dan kacau sampai terbit bau/pecah minyak.

3. Masukkan daging dan kacau 1 minit. Masukkan air 1 liter, kacau rata-rata dan biarkan seketika dalam 30 minit. Tambah air jika terlalu kering.

4. Apabila daging masak separuh empuk, masukkan pula 1 sudu besar kicap pekat, kicap masin, kerisik, asam jawa dan kacau lagi.

5. Biarkan seketika sehingga daging betul betul empuk.

6. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukupnya. Siap dihidangkan.

Selamat mencuba...

Comments