RESEPI DAGING MASAK KICAP

Daging Masak Kicap

Bahan-bahan:

✔500gm daging - dihiris
✔1 labu bawang besar - dicincang
✔7 ulas bawang merah - dikisar
✔4 ulas bawang putih - dikisar
✔1 batang kulit kayu manis
✔2 kuntum bunga lawang
✔5 inci halia - diketuk
✔2 sudu kecil lada putih kisar
✔1 sudu kecil lada hitam kisar
✔4 cawan air
✔Kicap pekat
✔Kicap manis
✔Saus Manis ABC
✔Garam
✔Minyak untuk menumis
✔Daun sup secukupnya | hiris dan tabur

Cara:

1. Tumiskan bawang besar cincang, halia dan bahan kisar hingga layu kekuningan bersama kulit kayu manis dan bunga lawang.

2. Masukkan hirisan daging, kacau rata.

3. Masukkan air, kacau dan tutup kuali dengan tudung periuk. Renehkan dengan api perlahan dan masak sehingga 2 jam agar daging betul-betul empuk. Sesekali dikacau alih.

4. Setelah empuk, masukkan kicap manis, kicap pekat, saus manis ABC secukupnya, lada putih kisar dan lada hitam kisar.Biarkan seketika anggaran 5 minit. Sebatikan rasa dengan garam.

5. Matikan api dan hidangkan bersama hirisan daun sup.

Selamat mencuba...

Comments