RESEPI KERUTUK DAGING BATANG PINANG

Kerutuk Daging Batang Pinang

Bahan-bahan:

✔1 kg daging batang pinang - dipotong tebal 1'' atau 2"
✔3 sudu besar rempah kerutuk
✔8 ulas bawang merah
✔4 ulas bawang putih
✔1 inci halia
✔Kayu manis, bunga lawang, pelaga
✔1 kotak santan - dibancuh dengan air secukupnya
✔3 sudu besar kerisik
✔Garam
✔Gula
✔Gula Melaka
✔1 keping asam keping
✔Tomato ketchup

Cara-cara penyediaannya:

1. Separuh dari bawang dan halia dikisar dan dicampur dengan rempah kerutuk. Separuh lagi dihiris.

2. Tumis bawang dan halia yang dihiris serta rempah penumis sehingga wangi dan masukkan rempah kerutuk. Masak dengan api perlahan sehingga keluar minyak.

3. Masukkan daging dan sedikit air dan dikacau rata. Masak lagi sehingga air kering dan keluar minyak serta daging empuk.

4. Masukkan santan dan masak sehingga mendidih dengan api perlahan. Masukkan kerisik, garam, gula, gula Melaka dan asam keping. Masukkan juga pes tomato, jika ada.

5. Sesuaikan kepekatan dan rasa. Bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan nasi putih panas bersama sambal dan ulam timun.

Selamat mencuba...

Comments