RESEPI KUIH KETAYAP

Kuih Ketayap

Bahan-bahan untuk kulit:

✔1 cawan tepung gandum
✔2 biji telur
✔2 helai daun pandan
✔1 1/2 cawan santan
✔1 1/2 sudu kecil garam
✔2 sudu besar minyak masak
✔Beberapa titik pewarna hijau

Bahan-bahan untuk inti:

✔1/2 biji kelapa parut
✔3/4 cawan gula merah
✔1 helai daun pandan

Cara-cara penyediaannya:

Untuk inti:

1. Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.

2. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit.

3. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.

Untuk kulit:

1. Kelapa parut tadi dikisar dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika guna santan segera, cuma kisar dengan daun pandan dan tapis.

2. Ambil tepung masukkan kedalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah dikisar dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati .

3. Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. kalau nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, kalau nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan.

4. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama.

5. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. Cara gulung, lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis.

Selamat mencuba...

Comments