RESEPI JERUK PETAI

Resepi Jeruk Petai

Bahan-bahan:

✔Petai
✔Garam
✔Cili api
✔Asam keping / gelugor


Cara-cara penyediaannya:

1. Rebus air didalam kuali sehingga betul-betul panas.

2. Masukan petai bersama kulit didalam air rebusan sehingga kulit agak kelihatan layu.

3. Sejukan seketika kemudian keluarkan isi petai dengan hanya memicit kulit petai.

4. Masukan isi petai bersama cili api di dalam bekas kedap udara beserta garam dan beberapa keping asam gelugor.

5. Curah bekas berisi isi petai tadi dengan air suam.

6. Tutup rapat-rapat dan biarkan dalam suhu bilik anggaran semalaman.

7. Untuk mendapatkan jeruk yang tahan lama, air garam tadi boleh ditoskan dan ulang proses mencurah dengan air dan meletak sedikit garam atau meletakan jeruk di dalam peti ais.

Selamat mencuba...

Comments