RESEPI ALMOND ROCHER

Resepi Almond Rocher

Bahan-bahan:

Bahan A:

✔100gm mentega
✔40gm gula kastor
✔1 sudu makan susu pekat manis
✔1/2 sudu makan pes mocca

Bahan B:

✔30gm cornflakes - dikisar halus
✔10gm badam kisar
✔10gm croquant
✔40gm tepung jagung
✔1/2 sudu makan tepung beras
✔120gm tepung gandum

Bahan Hiasan:

✔3 biji telur putih
✔Sedikit badam cincang
✔Coklat masakan putih
✔Coklat

Cara-cara penyediaan.

1. Sebatikan semua bahan A hingga rata.

2. Masukkan kesemua bahan B dan uli hingga menjadi doh yang lembut.

3. Ambil 1/2 sudu makan adunan dan bentukkan menjadi bujur.

4. Celupkan ke dalam putih telur dan golekkan ke dalam badam cincang.

5. Susun dalam dulang pembakar dan bakar selama 30 minit pada suhu 150°C.

6. Apabila sejuk, celupkan dalam coklat masakan dan lorekkan dengan coklat cair di atasnya.

Selamat mencuba...

Comments