RESEPI BISKUT SARANG SEMUT

Resepi Biskut Sarang Semut

Bahan-bahan:

✔250 gram butter
✔100 gram gula halus
✔350 gram tepung gandum
✔100 gramtepung kastard
✔100 gram tepung jagung
✔1 biji kuning telur gred A
✔1 sudu kecil esen vanila

Bahan-bahan hiasan :

✔Sedikit coklat rice
✔Sedikit manik gula kecil yang bewarna warni
✔Secukupnya paper cup kecil

Cara-cara penyediaan:

1. Gunakan hand mixer pada kelajuan sederhana, pukul sehingga kembang butter dan gula halus dalam satu bekas, bila mengembang, masukkan lagi kuning telur dan kacau sehingga rata.

2. Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi adunan yang rata. Adunan yang telah menjadi doh itu diparut ke dalam bekas lain.

3. Ambil parutan menggunakan sudu dan masukkan ke dalam papercup serta taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Panaskan oven selama 10 minit pada suhu 180’C.

4. Bakar biskut sarang semut pada suhu yang sama selama 15-17 minit bergantung pada oven anda.

Comments